menu

Alles wat je moet weten over het vignet in Oostenrijk

Ga je binnenkort met de auto of camper op reis naar Oostenrijk? Dan is het goed om te weten dat dit land op veel trajecten tol heft. Misschien heb je er al van gehoord: je dient een vignet aan te schaffen voor belangrijke snelwegen en andere wegen. Nieuwsgierig geworden? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het vignet in Oostenrijk. 

Alles wat je moet weten over het vignet in Oostenrijk

© Pexels.com

Tol in Oostenrijk
In Oostenrijk moeten automobilisten, campers en andere motorvoertuigen voldoen aan de tolverplichting. Zowel op de snelwegen (de A-wegen) als op de regionale wegen (de S-wegen). Die verplichting geldt voor alle voertuigen tot en met 3.500 kilo. Ook wordt er speciale tol (‘Sondermautstrecken’) geheven op bepaalde trajecten en tunnels. De Oostenrijkse overheid heft tol om daar de aanleg van nieuwe bruggen, wegen en tunnels mee te bekostigen. 

Vignet Oostenrijk
Voor een vignet in Oostenrijk kun je gebruikmaken van een zelfklevend vignet of een digitaal vignet. Bij de eerste optie plak je de sticker (van binnenuit gezien) op de voorruit, linksboven of onder de achteruitkijkspiegel. Zorg ervoor dat het vignet goed zichtbaar is. Bij de laatste optie wordt je kenteken geregistreerd in een database. Zwaardere voertuigen, waaronder veel campers, maken gebruik van een GO-Box. Voor de Brennerpas, Karawankentunnel, Arlbergtunnel, Bosrucktunnel, Gleinalmtunnel en Tauernsnelweg dien je een extra vignet aan te schaffen. Als je voor korte tijd naar Oostenrijk gaat, kies dan voor een vignet voor 10 dagen of voor 2 maanden. Blijf je langer of ga je er vaker heen? Dan is het jaarvignet een aantrekkelijke optie. 

Vignet Oostenrijk

© Pexels.com

Praktische tips
Slimmeriken opgelet: bij sommige wintersportgebieden is het mogelijk om de tolwegen te vermijden. Het gaat om de gebieden Saalbach-Hinterglemm, Kaprun, Zell am See, SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental en het Zillertal. Je reis duurt bij zo’n omweg wel wat langer, maar je ziet uiteraard veel meer van het land. Zoek voordat je op reis gaat goed uit wat de mogelijkheden zijn. Bij wegwerkzaamheden kan het zo zijn dat je alsnog over de autosnelwegen moet rijden en tol moet betalen. Bij sommige trajecten is het verplicht om de poortjes te openen met een uitgeprinte versie van het vignet. Reis je via Duitsland? Er is dan een kans dat je ook een Duitse milieusticker nodig hebt. 

Hoe je aan een vignet voor Oostenrijk komt
De aanschaf van een vignet voor Oostenrijk gaat heel gemakkelijk. Het is namelijk online te bestellen. Wie denkt dat je daar diep in de buidel voor moet tasten, heeft het mis: de tarieven zijn laag. Bovendien wordt het vignet zeer snel bij je thuisbezorgd. Bewaar het aankoopbewijs goed en neem hem mee op reis. Er kan naar gevraagd worden. 

Investeren in een vignet is dus in alle gevallen zeer verstandig. Anders loop je het risico op een boete van 120 euro. Je krijgt er ook nog wat voor terug. Denk aan prachtige autoritten door de overweldigende Oostenrijkse natuur. Indrukwekkende panorama’s met groene Alpenweiden. Hoge bergen en diepe dalen. Succes gegarandeerd.

Winkeltip: op zoek naar een reisgids Oostenrijk? Bekijk dan deze (online) gids eens:

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen