menu

Agnietenkapel Amsterdam

Midden tussen alle moderne hectiek van het Amsterdamse centrum staat de middeleeuwse Agnietenkapel. De kapel werd gebouwd rond 1470 en diende in de eeuwen daarna achtereenvolgens als nonnenklooster, universiteit, bibliotheek, lagere school en congrescentrum.,

In de kapel bevindt zich de oudste collegezaal van Amsterdam , waarin de colleges plaatsvonden van het Athenaeum Illustre. Het Athenaeum was de voorloper van de Universiteit van Amsterdam zoals die nu bestaat en was bedoeld als tussenschool voor studenten tussen de Latijnse school en de universiteit.

Enkele jaren geleden werd de voormalige kapel opnieuw geopend na een grondige renovatie door de universiteit van Amsterdam. Het beschilderde plafond, de vloeren en alle glas in lood ramen werden toen in ere hersteld. Op dit moment is het gebouw voornamelijk in gebruik voor academische uitreikingen en recepties.

Een bezoek aan de Agnietenkapel is zeker de moeite waard, alleen al om het volledig beschilderde plafond en de uitbundige gebrandschilderde glas in lood ramen van de bekende glazenier Willem Bogtman te komen bewonderen.

Winkeltip: op zoek naar een reisgids Amsterdam? Bekijk dan deze (online) gids eens:

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen