menu

6 redenen om Kreta te bezoeken

Het eiland Kreta is een van de populairste vakantiebestemmingen in Griekenland. Jaarlijks genieten duizenden Vlamingen van een onvergetelijke vakantie onder de mediterrane zon. Dat de Nederlandse low cost luchtvaartmaatschappij Transavia vanaf 21 december 2021 rechtstreeks van Zaventem naar Kreta vliegt is eigenlijk al reden genoeg om het eiland te bezoeken. Heb je nog wat meer redenen nodig voor een reis naar Kreta dan lijsten we er hier met plezier 6 voor je op.

© unsplash.com

Groot en afwisselend

Kreta is een groot eiland. Met een lengte van 270 kilometer en een breedte tot 70 kilometer heeft Kreta de bezoeker veel te bieden. In het noorden vindt je de meeste stranden en grote steden, terwijl je aan de ruige zuidkust meer afgelegen baaien zult vinden. Het landschap is bovenal heuvelachtig tot bergachtig, waardoor je uitzicht steeds veranderd. Dit maakt Kreta geschikt om vaker te bezoeken en steeds een nieuwe streek te ontdekken.

Historische steden

Je loopt letterlijk door de duizenden jaren oude geschiedenis in de steden Iraklion, Chania en Rethimnon. Hier woonde de oude Grieken, maar ook van de Venetianen en de tijd van de Turkse overheersing zijn veel gebouwen bewaard gebleven. Het deels gerestaureerde 4000 jaar oude paleiscomplex van Knossos geeft een goed beeld van de verdwenen Minoïsche beschaving. Ga je van de begane weg dan kom je al snel in authentieke (berg)dorpjes, waar het lijkt of de tijd heeft stilgestaan.

Natuurschoon

De natuur van Kreta is overweldigend. Hier vindt je maar liefst 2170 verschillende soorten bloemen en planten, waarvan enkele alleen op het eiland groeien. Wandelend door de 16 kilometer lange Samariakloof loop je langs wanden tot 500 meter hoogte die soms slechts een par meter van elkaar staan. Met de auto is de Therissokloof een mooi alternatief. De 25 km2 grote De Lassithi hoogvlakte ligt op een hoogte van 800 meter. Het is en vruchtbare omgeving waar water via honderden kleine windmolens de akkers bereiken.

Prachtige stranden

Met 1000 kilometer kustlijn is Kreta een paradijs voor strandliefhebbers. Populair aan de westkust is het strand van Elafonisi, met kraakhelder water en een haast roze gekleurd strand. In het oosten is Vai Beach gelegen naast het grootse palmbos van Europa. Balos Beach heeft behalve azuurblauw water ook een prachtige zonsondergang. Dit strand is alleen per boot of via een 15 kilometer lange, onverharde weg bereikbaar.

Culinair genieten

De Kretenzer keuken heeft veel raakvlakken met de Griekse keuken, maar dan aangevuld met authentieke, eeuwenoude recepten. Kenmerkend is het gebruik van lokale Kretenzer kruiden en royale gebruik van lokaal geproduceerde olijfolie. Echte specialiteiten zijn kalfsvlees in tomatensaus (kokinisto moshari) of kip met auberginepuree.(hungiar bejienti) De Kretenzer wijnhuizen Minos en Lyrarakis en de wijncoöperaties van Archanes en Peza produceren mooie rode en witte wijnen.

Vriendelijke volksaard

De Kretenzers zijn eeuwenlang gewend om samen met bezoekers te leven. De meeste mensen spreken een aardig woordje Engels of Duits, waardoor de gasten zich prima verstaanbaar kunnen maken. Veel inwoners werken in de toeristische sector en zijn opvallend vriendelijk en gastvrij. Wonend op hun mooie eiland staan ze wel bekend om een chauvinistische inslag.

Je reis naar Kreta plannen? Boek vluchten en hotels via Transavia !

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen