menu

6 manieren om nu al te gaan sparen voor een gap year

Hoe spaar je genoeg geld om op reis te kunnen gaan?

Soms vraagt men we wel eens hoe we dat doen om zo vaak op reis te vertrekken. Om eerlijk te zijn moeten we daarop antwoorden dat dat eigenlijk zo moeilijk niet is. Integendeel, iedereen kan en zou moeten minstens een keer per jaar er op uit trekken. En eigenlijk zelfs eens een sabbatjaar. Hier zijn alvast enkele tips over hoe je je reisbudget voor je volgende trip kunt bijeen sparen.

© Ef.be

1. Ga minder uit

Als je zou optellen hoeveel geld je verspilt aan drankjes, cinema, concerten en restaurantbezoekjes, dan zou je al eventjes slikken. Niet dat je nu helemaal niet meer mag uitgaan, maar hier en daar wat letten op je uitgaven kan je reisbudget serieus opkrikken. In plaats van iedere week op café te trekken of naar de film te gaan, kan je als alternatief vrienden bij je thuis uitnodigen en een filmavond organiseren.

2. Verkoop spullen die je niet meer gebruikt

Hoe meer ruimte we hebben in ons huis, hoe meer spullen we bijhouden. Het is gewoon de aard van de mens. Heel wat spullen echter gebruik je niet meer en staan gewoon te verkommeren. Een goede manier om je overtollige spullen te verkopen is door een lijst te maken van alles wat je de laatste zes maanden niet meer hebt gebruikt? Denk je echt dat je dit de komende zes maanden opeens wel zal gebruiken? Tweedehandssites kunnen op die manier zorgen voor een leuk zakcentje.

3. Verkoop je auto

Het hoeft niet meteen zo drastisch te zijn, maar een auto hebben is een uiterst dure uitgave. Werk je dicht bij huis of gebruik je de wagen enkel maar voor korte uitstapjes? Vraag je dan eens af of je die wagen echt wel nodig hebt? Zelf verkocht ik ook mijn wagen met het oog op een wereldreis. Op een jaar tijd spaar je toch al makkelijk een paar duizend euro uit aan herstellingskosten, belastingen en brandstof.

4. Zet je reisbudget op een spaarrekening

Niets dat meer motiveert dan je reisbudget zien stijgen. Een aparte spaarrekening openen met het vooruitzicht op een reisje naar Italië of een verre tropische bestemming kan je motiveren om nog harder je best te doen. Je ziet immers iedere maand je reisbudget stijgen door het beperken van je uitgaven.

5. Neem een studentenjob

Als het niet meteen lukt om je uitgaven te beperken is er ook nog de mogelijkheid om je inkomsten te vergroten. Een paar uur werken in het weekend kan mooie verdiensten opleveren. Doe een aantal overuren per week of werk als freelancer in het weekend. Wat extra vrije tijd opgeven mag dan misschien een zware opgave zijn, maar je zal er meer van genieten eens je op je bestemming bent.

6. Verhuur een kamer via Airbnb

Een leuke bijverdienste zonder al te veel inspanningen is door een deel van je woning te verhuren via Airbnb. Heb je een kamer die leeg staat? Dan is het misschien het moment om deze te verhuren aan andere reizigers.

7. Een andere taal leren

Op reis kom je nog al dikwijls in gesprek met de lokale bevolking. Zij weten als geen andere de leuke plaatsen in de buurt en echte to do’s. We zouden nu niet direct gaan studeren in het buitenland doch voorbeeld via EF kan je heel gemakkelijk een taal online aanleren.

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen