menu

Zo word je vakantie met de moto een heerlijke ervaring

Motorrijden is een heerlijke beleving. Alle elementen kun je zien en zelfs ruiken. De geur van verse broodjes wanneer je langs de warme bakker rijdt, bloeiende bloesem in het voorjaar, pas gemaaid gras of een houtkachel die ergens brandt. Het ultieme gevoel van vrijheid. Maar waarom zou je alleen in het weekend je motor uit de garage halen? De motor leent zich namelijk ook uitstekend voor een vakantie. In dit artikel lees je er alles over en geven we je tips voor een veilige, zorgeloze vakantie met de motor.

© unsplash.com

Veiligheid voorop

Hoewel we er zeker van zijn dat eenieder zich van zijn eigen kwetsbare positie als motorrijder bewust is, willen we je toch nog even op het belang van goede beschermende kleding en het dragen van een motorhelm wijzen. Een motorpak of een motorjas van leer biedt bij een glijpartij de beste bescherming. Rijd je bij regenachtig weer dan dien je er een regenpak over aan te trekken. Leer is niet waterdicht en onder leren motorkleding past niet alle normale kleding.

Motorkleding van katoen ventileert en kan waterdicht gemaakt worden. Wanneer je motorjas of motorpak van textiel meerdere lagen heeft, kun je je aan de weersomstandigheden aanpassen. Zorg er voor dat je jas niet te groot is. Een te grote jas kan bij hogere snelheden gaan klapperen. Wanneer je onverhoopt onderuit gaat, biedt motorkleding van textiel weinig bescherming.

De laatste jaren is kevlar in opkomst. Het lijkt op gewone jeans pantalon maar biedt veel meer bescherming vanwege een speciale sterke en hittebestendige synthetische vezel die in kevlar is verwerkt.
Over je motorkleding kun je altijd een veiligheidsvest dragen om nog beter zichtbaar te zijn.
Het is niet verplicht om beschermende motorkleding te dragen alhoewel de EU hiervoor nieuwe regels wilt invoeren. Laat je goed voorlichten en ben bewust van de voordelen en de nadelen van je keuze.

Het dragen van een helm is wel verplicht. Een motorhelm moet voldoen aan de ECE 22.05 norm. Verder moet een helm goed aansluiten maar mag nergens drukken. Dat geldt niet voor de wangstukken, die mogen wel strak zitten en vormen zich naar jouw gezicht, naarmate je de helm vaker draagt.
Helemaal veilig is een helm in een opvallende kleur. Wit valt beter op dan zwart, evenals (fluoriserend) geel of oranje.

Klaar voor vertrek?

Dit zijn de vijf mooiste motorroutes die vanuit België en Nederland goed bereikbaar zijn. De lengte varieert van een dag tot een hele week. Enjoy!

Eendaagse trip naar het Sauerland (Duitsland)

Binnen een paar uur bereik je met jouw motor het Sauerland in Noordrijn-Westfalen, een gebied met een heuvelachtig landschap. Het is een perfecte uitvalsbasis voor het rijden van prachtige motorroutes. Maak vooral een stop in Altena om de burcht te bezoeken of pauzeer even in Winterberg. Wat te denken van een bezoek aan de ertsmijnen in Ramsbeck. De Hanzenstad Soest heeft een schilderachtig centrum met vakwerkhuizen en biedt een panoramisch uitzicht.

Weekend naar de Harz (Duitsland)

De Harz heeft veel te bieden en is een prima doel voor een motorweekend. Het heeft historische binnensteden, kloosters en kerken die zelfs op de UNESCO werelderfgoedlijst staan. Maar de Harz bestaat met name grotendeels uit ongerepte natuur. Heerlijk motorrijden dus. Vergeet vooral de plaatsen Wernigerode en Quedlingburg niet even aan te doen. De hoogste berg in de Harz is Brocken.

Weekend naar de Eifel (Duitsland)

Populair bij motorrijders is de Eifel. Dit gebied ligt in het westen van Duitsland. Het hoogste punt van de Eifel is de Hohe Acht (747 meter). Ten zuidoosten hiervan ligt de Vulkaam-Eifel, een gebied waar de sporen van vulkanen nog steeds zichtbaar zijn. Een van de mooiste motorroutes in dit gebied voert door de Moezelvallei. Kers op de taart is Cochem. Daar torent de Reichsbug ver boven de Moezel uit.

Zwarte Woud © unsplash.com

Een week naar het Zwarte Woud (Duitsland)

Een ander geliefd gebied bij motorrijders is het Schwarzwald. Het is een dichtbebost gebied in Zuid-Duitsland en ligt tegen de Franse en de Zwitserse grens. Rijdt oneindig veel haarspeldbochten op de Schauinsland, een berg op 1.284 meter hoogte. Een week hier is voorbij voordat je er erg in hebt.

Een week naar de Dolomieten (Italië)

Toegeven, het is een stukje rijden voordat je er bent maar het is het meer dan waard. Prachtige, ongerepte natuur en ontelbare haarspeldbochten wachten hier op je. De Dolomieten staan bekend vanwege de vele bergpassen, waarvan de Passo deel Stelvio de meest bekende is. Rijd in 48 haarspeldbochten naar de top. Deze route wil elke motorliefhebber kunnen afvinken.

Tolvignet

Houd er rekening mee dat in sommige landen een tolvignet een vereiste is (Oostenrijk, Zwitserland). Bevestig het vignet goed zichtbaar, bijvoorbeeld op je brandstoftank.

Wat neem je mee?

Neem het liefst zo min mogelijk bagage mee en vraag je bij alles af of je het tijdens je vakantie ook werkelijk nodig hebt. Veel zaken kun je alsnog ter plekke aanschaffen. Een flesje water voor onderweg is aan te raden.

Verzekering

Zorg ervoor dat je motor goed is verzekerd en sluit eventueel een reisverzekering af. Controleer ook of je verzekering vervangend vervoer bij motorpech of een ongeluk dekt.

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen