menu

Museum Het Schepenhuis in Mechelen

Het Schepenhuis is één van de meest opvallende gebouwen in Mechelen. Het staat tussen de Grote Markt en de IJzerenleen. In 1288 werd het gebouw voor de eerste keer vermeld. Het Schepenhuis wordt gezien als het oudste stenen stadhuis van Vlaanderen.

schepenhuis Mechelen

In al die jaren kreeg het Schepenhuis verschillende functies. Tijdens de middeleeuwen hield de Schepenbank er vergaderingen. Vroeger deden zij dit gewoon in open lucht. Maar door de lakenhandel kende Mechelen een economische bloei. Toen werd beslist hiervoor een gebouw op te richten. Tussen 1374 en 1375 werd het bouwwerk uitgebreid. De decoratie werd verzorgd door andere Andre Beauneveau.

In 1473 bracht Karel de Stoute er het Parlement van Mechelen onder. Maria van Bourgondië schafte dit later af. Maar Filip De Schone besloot het parlement weer in te voeren. Hij gaf het wel een andere naam: de Grote Raad van Mechelen. Deze kwam samen in het Schepenhuis tot 1616. Toen verhuisde de raad naar het vroegere paleis van Margaretha van Oostenrijk. Dit paleis lag ook in Mechelen.

schepenhuis Mechelen

Later kreeg het Schepenhuis nog enkele verschillende functies. Zo werd het een stadhuis en stedelijk museum. En vanaf 1897 werden de stedelijke collectie het het stadsarchief er opgeslagen. Sinds 2000 werd het dan terug een museum.

Contact

Tel: +32 15 29 40 30
E-mail: stedelijkemusea@mechelen.be
Website http://www.stedelijkemuseamechelen.be
Adres: Stedelijk Museum Schepenhuis, Steenweg 1, 2800 Mechelen

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen