menu

Met een elektrische auto op vakantie, kan dat?

We zitten volop in het vakantieseizoen en mensen stappen net als altijd in de auto richting de zon. Alle tips en voordelen van het op vakantie gaan met een benzineauto zijn bij iedereen al wel bekend. Ben je recent overgestapt naar een elektrische auto, dan brengt dit enige verandering met zich mee. Deze vorm van groen opladen heeft veel voordelen, maar vergen een nét andere voorbereiding dan je gewend bent. Maar wees niet bang, ook met jouw elektrische auto kan je een tripje maken naar jouw favoriete vakantieland. 

De reis voorbereiden

Zorg ervoor dat jouw elektrische auto volledig is opgeladen voor vertrek. Het beste is om deze aan een laadpaal thuis op te laden. Zo ben je veel voordeliger uit en kan de auto lekker op de oprit blijven staan. Een goede installateur hiervoor is groenopladen.be

Zoek via internet of je telefoon naar laadpaalinformatie en vraag ruim voor vertrek een laadpas aan voor in het buitenland, want jouw Nederlandse laadpas werkt niet bij alle oplaadpunten. Tijdig een laadpaal reserveren op jouw vakantiebestemming is ook aan te raden, want het aanbod is vaak schaars ten opzichte van de vraag. 

Met een elektrische auto op vakantie, kan dat

© Pixabay.com

Oplaadtijd van de accu

Veel mensen laden hun auto op tijdens de tussenstops op tankstations, maar hoe snel de accu oplaadt verschilt per auto. De oplaadtijd voor jouw auto is te berekenen door de capaciteit van de accu te delen door het vermogen van het laadstation. Heeft je accu dus een capaciteit van 75kWh en laad je deze op aan een laadstation met een vermogen van 7,5kW, dan duurt het 10 uur om een compleet lege accu volledig vol te laden. Heb je weinig tijd, maak dan waar mogelijk gebruik van aan snellader. Dit verkort de oplaadtijd aanzienlijk. 

Waar ga je heen?

De bestemming speelt een grote rol in de frequentie van laadpalen. Zo zijn er in Nederland veel oplaadpunten te vinden en komen er steeds meer bij, maar dat is lang niet overal in Europa het geval. Landen in West-Europa en Scandinavië zijn in dit opzicht vooruitgegaan, maar de zomerse vakantielanden in Zuid- en Oost-Europa blijven hier een beetje achter. De Type 2-stekker is aangewezen als Europese Standaard door de Europese Unie. Het zal daarom makkelijker zijn om oplaadpunten met dit type stekker te vinden dan voorheen. Toch hebben de oplaadpunten in landen als Italië en Frankrijk nog vaak de Type-3 stekker, omdat dit daar eerst de standaard was. Ze wel veelal vervangen door de Type 2-stekker, maar gaat niet in alle gebieden even vlug. 

Dingen om rekening mee te houden

De actie-radius van je auto kan in warme en koude gebieden lager liggen dan je gewend bent. Dit komt omdat de auto extra energie moet verbruiken om de cabine op temperatuur te houden, en dus minder ver kan rijden. Neem een Type 3-laadkabel mee in geval van nood en je de eerstvolgende laadpaal niet kan bereiken. Ook al heb je een elektrische auto, dan moet je alsnog rekening houden met de gewone dingen die je moet regelen voor een vakantie. Denk hierbij aan bijvoorbeeld milieustickers en winterbanden. 

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen