menu

Backpacken in Cambodja: te land, te water en in de lucht

Op onze tweede rondreis door Thailand maken we een uitstap van zeven dagen naar Cambodja. Het is vooral het werelderfgoed Angkor dat tot onze verbeelding spreekt en in Phnom Penh gaan we op zoek naar de bewogen geschiedenis van dit land.

Pech onderweg

Vanuit Bangkok reizen we naar Cambodja over land, tot in Siem Reap. Tot aan de grens gaan we met een luxueus minibusje, dat ons afzet aan het kantoor om onze visa te regelen. Vandaar worden we naar de grens gebracht bij Poipet.

Vanuit Poipet gaat het verder met een grotere bus naar Siem Reap en kunnen we onmiddellijk kennis maken met de hobbelige zandwegen van Cambodja.

Aan 30 km per uur hobbelen we verder. De putten in de zandweg zijn er wellicht ontstaan tijdens het regenseizoen en zijn nu opgedroogd. Ze leveren ons twee platte banden op, maar de Cambodjanen zijn hier blijkbaar op voorzien.

We belanden ook in een file door een defecte brug. Hoewel die brug in de ‘middle of nowhere’ ligt, lijkt het alsof heel Cambodja de schade komt opmeten. Dikke rijen van gestrande vrachtwagens, motoren en busjes stoppen de weg naar de brug letterlijk af. Hoe er ooit nog doorgang plaats kan vinden na het herstel van de brug is ons nog steeds onduidelijk. De Cambodjanen blijven er echter rustig bij. Al vlug worden er handeltjes opgezet, gaan er enkelen aan het kaarten of nog anderen leggen zich te slapen onder hun vrachtwagen.

Pech onderweg Cambodja

Wij zijn met een vlot de rivier overgezet en vervolgen onze reis met een andere bus die ons staat op te wachten aan de andere kant van de kapotte brug. Het is dan ook middernacht eer we Siem Reap bereiken.

Tijdloze schoonheid in Siem Reap

De nacht brengen we noodgedwongen door in het lokale guesthouse van onze busbegeleider. De kamer was proper, maar enkel voorzien van een minimum aan basiscomfort. Toch bevalt het ons en logeren we er ook nog de volgende twee nachten.

De volgende twee dagen bezoeken we de beroemde Angkortempels. Om alle bouwwerken te bezoeken, heb je minstens enkele dagen nodig en voor een uitgebreide studie ben je er zelfs weken zoet mee. Wij hebben ons beperkt tot een combinatie van de grote en de kleine rondgang waarin we de belangrijkste tempels tegenkwamen. Onze plaatselijke tuktukbestuurder voert ons rond binnen de site en wacht ons geduldig op wanneer we één van de tempels bezoeken.

Angkor Wat Cambodja

We starten met de toppers Angkor Wat en Angkor Thom. Daarna verkennen we minder bekende tempels zoals Ta Prohm, Neak Pean en Preah Khan. Ankor Wat is een grote tempel bestaande uit bibliotheken, galerijen, paviljoenen, terrassen en baden. Angkor Thom is een stad die bestaat uit de Bayontempel, de Baphuontempel, de koningsstad, het olifantenterras, terras van de leprakoning en nog enkel minder interessante tempels. Ta Prohm is dan weer uniek doordat men er de weelderige en vernietigende kracht van de tropische vegetatie kan zien. Vooral de reuzenbomen die groeien op de oude khmertempels zijn fascinerend. Het gehele tempelcomplex ligt bovendien in een prachtige, bosrijke natuur.

Angkor reuzenboom Cambodja

Tonle Sap, het spaarbekken van de Mekong

Na 3 dagen van intense bezoeken aan de tempels van Angkor in Siem Reap, gaan we naar de hoofdstad Phnom Penh per boot over het Tonlé Sap meer. Op het dak van de boot aanschouwen we het leven aan de waterkant.

Tonle Sap meer Cambodja

Reeds vroeg in de ochtend staat de pickup voor het hotel, die ons naar de boot gaat brengen. In het centrum van Siem Reap heb je nog wat asfaltwegen maar eens de rand van de stad bereikt, en weg uit het toeristische centrum, kom je weer in het Cambodja zoals we het hebben leren kennen bij aankomst. Arm en zanderig, maar enorm prachtig van uitzicht en bevolking.

We hebben net op tijd de boot gehaald en hebben ons op het dak geïnstalleerd van waaruit we een prachtig zicht hebben op het meer en de bevolking die erop leeft. Op sommige plaatsen is het meer kilometers breed, elders dan weer enkele tientallen meters zodat de boottrip een aaneenschakeling wordt van enerzijds prachtige vergezichten en anderzijds kijken naar huizen en mensen die op het water leven.

Leven aan de waterkant Cambodja

In Phnom Penh worden we aan de kade opgewacht door een grote menigte. Iedereen leek wel het beste en het goedkoopste guesthouse van de stad te bezitten. We sleuren ons door de mensenmassa en na iedereen van ons afgeschud te hebben, nemen we een taxi en gaan we op zoek naar een hotel.

Een trieste geschiedenis

Phnom Penh is geen zorgeloze vakantiebestemming. Pas hier zie je dat Cambodja een derde wereld land is en dat het leven er hard moet zijn.

Onze citytrip starten we met een bezoek aan het Koninklijk Paleis en de Zilveren Pagode. Het is wel mooi, rustig, beetje saai, maar zeker niet zo indrukwekkend als dat van Bangkok. In de meeste gebouwen mag je trouwens niet binnen, waardoor we na enkele uren al rond zijn.

Zilveren Pagode Cambodja

Het Tuol Slengmuseum (S 21) is een harde confrontatie met het schrikbewind dat er tussen 1975 en 1979 is geweest door de Rode Khmer. Het museum is gelegen in een dichtbevolkte wijk en je moet echt zoeken naar de ingang. De methoden van marteling, intimidatie en moord leken ons erger dan de praktijken in de vernietigingskampen van de nazi’s. De vele foto’s aan de muren getuigen van de angst en de kwellingen van de slachtoffers.

Een 15-tal kilometer buiten de stad bevinden zich de Killing Fields. Het was het vernietigingskamp van de Rode Khmer. Het kamp is eigenlijk al even aangrijpend als het museum. Het is een aaneenschakeling van massagraven (129) waarvan er 43 zijn geopend. De schedels die hierbij zijn opgegraven, zijn ondergebracht in een glazen toren in de vorm van een herdenkingsstoepa. De gedachte dat hier mensen van je eigen leeftijd als baby zijn doodgeknuppeld is beklijvend.

Ons bezoek aan Phnom Penh sluiten we af met de overdekte markt. In de vierde grootste koepel ter wereld kun je bijna alles vinden. Het zijn er steeds solden prijzen en ook afbieden loont de moeite.

Nuttige informatie
Grensovergang Thailand-Cambodja

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen